Némafilmes korszak a Facebookon

Gyakran szó esik arról szakmai körökben, hogy egyre inkább kiéleződik a verseny a Facebook és a Youtube között videóterjesztés frontján. A Facebook most egy újabb funkció bevezetésével igyekszik utolérni/megelőzni a videóóriást, ez pedig az automata videófeliratozás. A Youtube-on ez a funkció már egy ideje elérhető, ráadásul több nyelven is. A Facebook oldalak számára októbertől indult a tesztidőszak, egyelőre csak azoknak, ahol US English nyelv beállítást használnak.

A működés alapja mindkét közösségi média oldal esetében ugyanaz.

A videó hanganyagát feltöltés után hangfelismerő szoftver veszi kezelésbe, mely ingyenes és teljes egészében számítógépes algoritmus működteti.

A Facebookon az automata videólejátszás funkciót 2013 végén vezették be (már 3 éve??!!), ekkor is sejthető volt, hogy ez a videógyártókat arra fogja ösztönözni, hogy olyan anyagokat készítsenek, melyek hang nélkül is értelmezhetőek. Sokáig csak manuálisan lehetett feliratozni ezeket, aztán 2016 februárjában bevezették az automata feliratozást a videó hirdetések esetében. Már akkor is sejthető volt, hogy könnyedén elérhetővé tehetnék ezt az átlag felhasználók számára is, de nem nyilatkoztak az ezirányú tervekről.

Jelenleg tehát az automata videólejátszás mindig lenémítva indul, és csak a felhasználói kattintásra indul el a hang – ezért is lehet olyan fontos, hogy feliratokkal lássuk el a feltöltött anyagokat. Videófeltöltés során a fenti ábrán látható módon a Generate gombra kattintva indíthatjuk el a folyamatot. A szövegkönyv legenerálása után lehetőségünk van ennek szerkesztésére – amire igencsak szükség is lehet, hiszen a jelenlegi tesztek alapján még több hibát is vétett a rendszer.

Azzal kapcsolatban szkeptikusak vagyunk, hogy valaha is elérhető lesz a funkció magyar nyelven, hiszen jellemzően más hangfelismerő rendszerek esetében is hátrányba kerülünk a nyelvi összetettség (és nem utolsó sorban a várható felhasználószám) okán.

Viszont a szöveg szerkesztés lehetőséget ad egy kiskapura. Ha a funkció világszerte minden oldal számára elérhető lesz – még akkor is, ha csak angol nyelven ért – akkor amennyiben külföldi videót szeretnénk megjelentetni magyar felirattal, akkor egy kis trükkel ezt könnyedén meg is tehetjük.

Nem lesz más dolgunk, mint feltölteni az angol videót, legenerálni a szövegkönyvet, majd a szerkesztő felületen egyesével lefordítani a szövegeket magyarra. Az időpecsétek is szabadon szerkeszthetőek, így még akár egyszerűsíthetünk is a feliratozáson.

Az állapotfrissítések, képek és linkek után így hódíthatják meg a videók szépen csendben a Facebook hírfolyamunkat.

Forrás: techcrunch.com