Több mint testőr

Előfordult már veled olyan, hogy késő este egyedül sétáltál haza a sötétben, és felhívtad egy barátod, csak hogy ne légy egyedül?

“There’s an app for that!” 🙂 Több tízezer ember használja már az ingyenes személyes-biztonsági mobilapplikációt, mellyel kiválasztott barátaid virtuálisan hazakísérhetnek a sötét éjszakában.

A Companion nevű applikációt 5 diák készítette a michigani egyetemen. Lényege, hogy mobilod GPS-ének segítségével trackeli utadat, és barátod vagy családtagod ezt nyomon követheti az online térképen. Ami igazán felhasználóbarát megoldás, hogy a felkért bizalmasnak nem kell feltétlen telepítenie a Companion appot, hanem elég hozzá egy böngésző is.

Felhasználóként egyszerre több különböző kontaktnak is küldhetsz felkérést, hiszen nem biztos, hogy egy adott személy épp ráér vagy gép/mobilközelben van, hogy tudja nézni az utadat. A felkérés kiküldésekor a címzettek kapnak egy-egy SMS-t, amiben szereplő link az interaktív térképpel ellátott weboldalra visz, ahol láthatják, ahogy hazasétálsz. Ha letérsz az utadról, elesel, meglöknek, futni kezdesz, vagy például kitépik a fülhallgatót a telódból (sic!), akkor az app ezt érzékeli, és rákérdez, hogy rendben vagy-e. Hiszen elképzelhető, hogy nem azért térsz le az útról, mert követ egy gyanús alak, hanem mert beugrasz az éjjelnappaliba, vagy nem elestél, csak szimplán elejtetted a telefonod.

Ezért hát az app rákérdez, hogy rendben vagy-e, és neked 15 másodperced van, hogy megnyomd a YES gombot. Ha ezt elmulasztod, mert tényleg gond van, akkor a telefonod gyakorlatilag átalakul egy riasztórendszerré, és vadul szirénázni kezd, hogy elriassza zaklatódat, plusz felajánlja a lehetőséget, hogy egy gombnyomással hívd a rendőrséget.

Mivel az appot első körben az amerikai egyetemi campusokra találták ki, ezért ott nemcsak a rendőrséget de a helyi biztonsági szolgálatot is automatikusan értesíti.

Más országokban pedig regisztráláskor mobilszámod alapján rögzíti az országkódot is, így a helyi rendőrséget fogja értesíteni, valamint az utad elején kiválasztott társaidnak SMS-t is küld. Így ők azonnal megpróbálhatnak felhívni, hogy segíthetnek-e.

Jól jöhet az applikáció gyerekeknél és időseknél is, hogy biztos lehess benne, hogy nem tévedtek-e el.

Letöltheted itt: Android vagy iOS.