2016 legjobb chatbotjai

A Facebook tavaly áprilisban nyitotta meg a lehetőséget a Facebook Messengeren belül a chatbotok létrehozására. A felhasználókkal kommunikáló robotok itthon még csak elvétve jelentek meg, világszerte azonban több, mint 34.000 bot készült nem egész egy év alatt. Lássuk a legjobbakat!

A Facebook Messengert már több, mint egymilliárd user használja, naponta háromszor annyi üzenetet bonyolít le, mint az sms technológia a fénykorában. A Facebook 2016. áprilisában jelentette be, hogy lehetővé teszi Facebook oldalak számára, hogy a felhasználóikkal automatizált módon is beszélgethessenek, tehát egy chatbot-on keresztül kommunikálhatnak. Ez az új funkció jó lehetőség a legtöbb márka számára, hiszen egészen személyre szabott üzenetet küldhetnek a követőinek, mindezt újabb mobil alkalmazások telepítése nélkül. A Facebook egy speciális hirdetés formátumot is indít a funkció támogatására. Ki lehet váltani vele a FAQ-t, ajánlatokat küldhetünk a rajongóinknak, és miután engedélyezték a chatbotot a felhasználók, korlátlan számú üzenetet küldhetünk nekik, adatbázist építhetünk, de akár a konverzió is megoldható: webshop funkciót is lehet a chatbotba építeni, és a vásárlást is le lehet benne bonyolítani.

Jótékonyság és edukáció

Etiópiában a lakosság 50%-a jut csak hozzá tiszta ivóvízhez. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a Charity: Water és a Lokai cég közös fejlesztésű chatbotja, Yeshi. Yeshi egy fiatal, etióp lány karaktere, akinek 2.5 órát kell gyalogolnia minden nap, hogy tiszta vizet találjon. Ez a példa nagyszerűen egyesíti a chatbot technikai lehetőségeit (geolokáció, kép és videómegosztás) és a történetmesélést. Ha a felhasználó üzenetet ír Yeshinek, virtuálisan csatlakozhat hozzá, hogy megismerje egy átlagos napját. Bár a beszélgetés alapvetően egyoldalú, néhány kérdést Yeshi is feltesz, hogy személyesebb legyen az üzenetváltás hangvétele.

A tökéletes ügyfélszolgálat

A KLM légitársaság az elsők között aknázta ki a chatbotban rejlő lehetőségeket. Messenger robotjuk minden fontos információt és dokumentumot átküld, beleértve a foglalás visszaigazolását, a check-in notifikációt, a beszállókártyát és persze arról is tájékoztat, ha a gépünk késik, vagy valamiért törölték a járatot. Nincs több idegeskedés, meglepetés. Kell ennél több egy elégedett ügyfélhez?

Exkluzív tartalmak, egyedi ajánlatok

A népszerű divatmárka a Burberry is gyorsan felült a chatbot fejlesztés első hullámára. a London Fashion Week ideje alatt indították el a robotjukat, ami kiváló húzásnak bizonyult, mert a véleményvezérek és brand ambassadorok rögtön fel is kapták a témát. A bot exkluzív kulisszafotókat küldött a felhasználóknak a divatbemutatókról, és a chatbot tesztelői elsők között rendelhették meg a kollekció darabjait, természetesen a messengeren keresztül. A felhasználói élményt növelte, hogy kisebb játékok teljesítése után lehetett hozzáférni egy-egy tartalomhoz, ami csak fokozta a chatbot népszerűségét.

Swelly, a tanácsadó bálna

A Swelly is egy Facebook chat bot, amit arra találtak ki, hogy segítsen meghozni az olyan nehéz döntéseket, mint hogy mit vegyünk fel, vagy mit együnk az adott napon. Képpárokat küldhetünk el üzenetben, egy kérdéssel vagy hashtaggel kiegészítve, majd nincs más dolgunk, mint várni a válaszra. Az okos bálna kikérdezi a többi felhasználót, melyik opcióra szavaznának, majd elküldi nekünk a többség döntését. A legnépszerűbb kategória jelenleg a divat (#whattowear), a gasztronómia (#whattoeat) és persze a social media (#whichprofilepic).

 

És a magyar példa

Itthon a Nosalty szállította az egyik első chatbotot. Az alkalmazáson keresztül a Facebook felhasználók még egyszerűbben találják meg a számukra legérdekesebb tartalmakat a Nosalty oldalán. Feliratkozhatnak a legfrissebb receptekre és cikkekre, amelyeket naponta egyszer küld el a robot az érdeklődőknek. A használata nagyon egyszerű, nem kell mást tennünk, mint a receptnevet vagy a hozzávalót üzenetben elküldenünk a Nosalty messenger robotjának. A chat bot alkalmazás azonnal megmutatja a legrelevánsabb három találatot, egy további link pedig elkalauzol minket a többi találatra.

Forrás: www.venturebeat.com