Parkolás a Róka, Tigris, Pingvin Bermuda-háromszögén túl

A Google Maps újabb funkcióval erősíti vezető szerepét, ugyanis segít megjegyezned, hogy hol parkoltál. Ha rányomsz a tartózkodási helyedet jelölő kék pöttyre, akkor feljön egy új menü, ahol a “P” ikonra kattintva jelölheted a térképen, hogy hol hagytad a kocsidat.  

Bár az iOS 10 megjelenése óta az Apple Maps is képes már arra , hogy megjegyezze, hol hagytad a kocsid, a Google új funkciója ennél többet nyújt.

De lássuk mi a különbség.

Az iOS 10 Apple Maps applikációja megjelöli a térképen járgányod helyét egy pinnel, amikor lecsatlakoztatod az iPhone-od az autód  Bluetooth-áról vagy a CarPlay-ről.  Ezt utána szerkesztheted, majd jegyzetet fűzhetsz hozzá, akár szövegesen, akár egy kép kíséretében  az Apple  “Parked Location” funkciójának segítségével. Ha nem szoktál rácsatlakozni  CarPlay-re vagy Bluetooth-ra, akkor használhatod a “Mark Location” funkciót.

Eközben a Google már bemutatta saját proaktív parkolóhely-tároló rendszerét a Google Now-on belül, de ez elsősorban telefonod szenzoraira hagyatkozott, és az alapján becsülte meg, hogy jó eséllyel hol parkoltál. Néha akkor is jelezte viszont, amikor a buszról szálltál le, vagy egy taxiból ki.
Bár az új funkció manuális bejegyzést igényel, de ez gyakran mégis szerencsésebb, mint a Google Now tippje, hiszen több infót is csatolhatsz a parkolóhelyedről.

 

Az Apple Maps-hez hasonlóan adhatsz hozzá jegyzetet – akár leírod hogy melyik bolt előtt álltál meg, vagy a mélygarázs melyik szintjén parkolsz. De a Google Mapsben több fotót is hozzáadhatsz – ami gyakran jól jöhet, ha nemcsak a parkolóhely számát, de a szintet is meg akarod örökíteni. (Nem mintha ezt ne tudnád megtenni csak egy sima fotóval is a telefonod albumjában).

Ami izgalmasabb, hogy a Google változatában be tudod ütni, hogy mennyi időd van hátra a parkolásból. Ez jól jöhet akkor, ha korlátozott idejű parkolóhelyen állsz (pl. max 2 óra parkolás), vagy aprót dobtál be a parkolóautomatába, és muszáj időben visszaérned. Ugyanis mielőtt lejár ez az előre megadott időtartam, a Google Maps riasztani fog.

Bár a Google újítást még nem jelentették be hivatalosan, jó eséllyel azért, mert egyelőre csak Androidon (v. 9.49) elérhető, iOS rendszeren még nem.

 

Nade ne feledkezzünk meg a harmadik versenyzőről, a Waze-ről. Egyrészt rendkívül hasznos, hogy már előre gondolkodik, és navigáció esetén a megadott címnél azt az opciót is választhatod, hogy a legközelebbi parkolóhelyre navigáljon.

Képtalálat a következőre: „waze where is my car”

Ha viszont a fentiekhez hasonlóan szeretnéd, hogy a Waze elmentse, hol parkoltál, akkor megállás után állítsd le az applikációt, ekkor automatikusan elmenti a lokációd. Mikor vissza indulnál a kocsidhoz, nyisd meg az appot, és megmutatja, hogy gyalog mennyi idő alatt és milyen úton jutsz vissza leggyorsabban az autódhoz.

Forrás: techcrunch, waze.com