Intelligens vásárlási emlékeztető a Boxed.com-on

A Boxed.com oldalán nagy kiszerelésben vásárolhatják meg az alapvető kellékeket az amerikai háztartások, szuper akciós árakon. Most már arról is gondoskodnak, hogy ne fogyjon ki otthon a WC papír. 

A cég ugyanis új funkcióval kedveskedik tagjainak, mely SmartStockup (okoskészlet) névre hallgat. Egyelőre kb a felhasználók negyedének érhető el a funkció a tesztidőszak során. Az alapötlet a meglévő adathalmaz praktikus felhasználásán alapszik, azaz a vásárlási szokások alapján igyekszik kiszámítani, hogy mikor lesz szükség nasira, papírtörlőre, ásványvízre, stb.

A weboldal rendszeres látogatói tehát mostantól két új szekciót is felfedezhetnek, “Need these Now” azaz kb. “Vedd meg most” és “Need these Soon” azaz “Hamarosan pótold”, melyekben különböző termékajánlókat találnak. Ha helyes a javaslat, rögtön kosárba tehetik ezeket.

Kicsit olyan tehát, mint egy “bevásárló asszisztens”, hiszen kényelmessé teszi a rendelést és időt spórol neked.

Az ajánlásokhoz a rendszer segítségül hívja az egyes felhasználók vásárlási előzményeit, illetve a szélesebb körből nyert statisztikákat. Ezen kívül egy kérdőívet is feldob a tagoknak, melyben a demográfiai adatok megadásával pontosíthatjuk a rendszert (hiszen nem mindegy, hogy 4 tagú családra vagy csak egy párra oszlik meg a pakk WC papír). A kérdőív megválaszolása egyébként nem kötelező.

Ahogy egyre többet vásárolsz, az előrejelzések és javaslatok is pontosabbak lesznek, de már akár a második látogatástól kezdve kaphatsz vásárlási tippeket.

A Boxed szerint ez az első lépés az automata bevásárlás felé. Ezt az is bizonyítja, hogy a céges felhasználók egy kis csoportján már ténylegesen elkezdték tesztelni az intelligens kiszállítást, akik előre meghatározott rendszer szerint kapják az automatikus szállításokat. Ehhez még új termékeket is csomagolnak mellyel ezek kipróbálására ösztönzik őket.

Hogy miért a cégeken tesztelik elsőként az automata kiszállítást? Itt kisebb a hibafaktor, ha kicsivel több vagy kevesebb érkezik valamiből, az sem jelent problémát, és az extra mennyiség is biztosan elfogy. Ez a “sima” fogyasztókra kevésbé igaz, és nem is biztos, hogy díjaznák ha megrendelés nélkül kiszállítanának nekik egy karton ásványvizet.

Így egyelőre ez még a jövő, de mivel régóta szó van már az IOT kapcsán a háztartások automatikus készletgazdálkodásáról, talán már nem is annyira sci-fi az egész.

Forrás: https://techcrunch.com/2017/08/01/boxed-smart-stockup/