Facebook képernyőmegosztás élő közvetítésben vagy épp a munkahelyeden

Meg akarsz mutatni valamit egy kollégádnak, anélkül hogy nagy fájlokat küldözgetnél? Távoli segítségre van szükséged? Bemutatnád a legújabb játékmenetet a rajongóidnak? Szeretnéd oktatni követőidet a legújabb szoftver használatáról? A Facebook újabb eszközöket ad a kezünkbe a fentiek megoldásához.

Facebook live

Hamarosan mindenkinél elérhetővé válik a képernyőmegosztás Facebook Live közvetítés közben. Természetesen eddig is volt erre lehetőség, de csak third-party programok segítségével.

Most azonban a kamera kiválasztása alatt feltűnt egy Share Screen gomb, melyre kattintva telepítheted böngésződbe a megfelelő bővítményt. (Az eredeti cikk szerint egyelőre csak Chrome-ban, nálunk perpill még abban se)

Installálás után eldöntheted, hogy egy lapfület, egy applikációt, vagy a teljes képernyődet meg szeretnéd osztani.

Ez az új funkció mindenképp könnyebbséget hoz azok számára, akik például élő tréningeket tartanak. Egyelőre kevesebbet tud, mint például az Open Broadcaster Software, amit eddig használhattál ilyen célra, hiszen például egyszerre csak a képernyődet, vagy csak a webkamerádat oszthatod meg, nincs olyan opció, hogy képernyőmegosztáskor a webkamerád képe is látsszon kicsiben.

Forrás: Thenextweb

Facebook Workplace

Bár ezt még olyan sokan nem használják, hiszen világszinten is csak 14.000 cég regisztrált rajta, de azért rejt magában néhány érdekességet. Most például a Techcrunch talált egy letölthető chat programot (egyelőre beta verzióban), amellyel úgy kommunikálhatsz kollégáiddal mint más hasonló céges chatprogramokkal (Slack, Glip, Skype, etc), viszont a jól ismert Facebook Messenger funkcionalitásával. Érdekes, hogy maga a Messenger desktop appja elbukott, 2012-ben bevezették, majd 2014-ben meg is szüntették.

Ami viszont izgalmas, hogy a Workplace letölthető chat programjában szintén elérhető a képernyőmegosztás, ami a céges kommunikációnak elég fontos része szokott lenni. Míg például a Slack-nek négy évébe telt ezt a funkciót bevezetni, a Workplace-ben ez egy év után elérhetővé vált.

A screen sharing nemcsak a letölthető appban, hanem a weben is működik, természetesen kiválaszthatod, hogy egy adott applikáció képét osztod meg, vagy a teljes képernyőd.

Ti használjátok már a Facebook Workplace-t?

Forrás: Techcrunch